Bad

alt du bør vite om oppussing av Bad

Badet er kanskje det mest krevende og tekniske rommet i en bolig. Her skal rørleggerarbeid kombineres med elektriker- og snekkerarbeid. Det er mange detaljer å tenke på og mange dokumentasjonskrav som må oppfylles.  På denne siden finner du alt du trenger å vite om oppussing av bad.

Baby pusser tenner

1. Hvor er det lurt å begynne ved oppussing av bad?

Først og fremst bør du danne deg et godt bilde av hvordan du ønsker at badet skal bli og hvor mye som skal til for å få det slik. Det er stor forskjell på lett oppussing og full renovering av bad. Dette vil legge premisser for hvor mye arbeid som skal gjennomføres. Holder det med å endre kun det estetiske som interiør og fliser, eller ønsker du en totalrenovering av røropplegget? Er det snakk om å endre på et eksisterende baderom eller bygge et nytt bad ved å gjøre om et oppholdsrom? Trenger du inspirasjon kan du klikke deg inn her: Inspirasjon til badet.

Start gjerne med å laste ned e-boken vår «Slik planlegger du nytt bad». I den finner du en komplett beskrivelse av hele prosessen fram til ferdig bad, med gode råd om hva du bør tenke på underveis.

Videre gjør du lurt i å tenke over rollefordelingen mellom de ulike faginstansene. I de aller fleste tilfeller vil det være smart å gi prosjektlederrollen til rørleggeren fra dag én. Ved å gjøre en god jobb i planleggingsfasen, er det fullt mulig for deg som boligeier å slappe av mens badet tar form, og selvfølgelig glede deg til å ta det i bruk den dagen rørleggeren overrekker deg ferdigstillingsattest. Rørleggeren kan også gi innspill til hvilke arbeidsoppgaver du selv trygt kan gjennomføre på badet dersom du ønsker en slik løsning. Dette kan du også les mer om i denne artikkelen: Pusse opp badet - hva kan jeg gjøre selv?Finn din VB-rørlegger ›

2. Lover og regler for oppussing av bad

Når du skal pusse opp, totalrenovere eller bygge nytt bad, er det lurt å kjenne litt til regelverket før du setter i gang. Både for å sikre at forskrifter og krav blir fulgt når jobben gjøres, og for at du skal vite hvilke lover som beskytter deg som privatperson og kjøper av tjenester og utstyr.

Her er de viktigste:

  • Angrerettloven
  • El-tilsynsloven
  • Forbrukerkjøpsloven
  • Håndverkertjenesteloven
  • Plan- og bygningsloven
  • TEK17
  • Våtromsnormen

I artikkelen Hvilke lover og regler gjelder når du skal bygge eller pusse opp bad har vi beskrevet hva du bør være oppmerksom på når det gjelder de forskjellige lovene.

Kvinne og mann sjekker planleggingsliste på kjøkkenet

3. Slik kartlegger du behov og budsjett

Det å pusse opp bad er en langsiktig og ressurskrevende investering. Det er derfor viktig å bruke god tid i planleggingsfasen. Begynn med å fastslå hvilket behov badet skal oppfylle. Det er greit at det er stilig med frittstående badekar, men er det virkelig fornuftig å installere dette på hovedbadet hvor fire personer skal gjennom morgenstellet i all hui og hast? Hvor sannsynlig er det at du får ligge i badekaret uforstyrret på kveldstid dersom barna er vant til å bruke det badet til å pusse tennene og kaste skittentøyet sitt? Slike ting er lurt å tenke på selv for unge samboerpar. Livet har flere faser. I følgende artikkel kan du få lære mer om hvordan du tar høyde for disse: Hvor du er i livet kan bestemme om badet er modent for oppussing.

Lag også en oversikt over budsjettet du har til rådighet. Hva du er villig til, eller kan, investere i et nytt bad. Utarbeid en «ønskeliste» basert på behov, og juster eventuelt løsninger og utstyr opp eller ned etter budsjett.

Det er grunnarbeidene i rommet som har størst påvirkning på totalkostnaden, altså støpning, varmekabler, sluk og røropplegg. Her er du nødt til å benytte kompetente fagfolk. Valg av dusj, servant, badekar og toalett utgjør selvfølgelig også en stor del av budsjettet, men dette er enklere og billigere å bytte ut ved en senere anledning.

Trenger du litt inspirasjon kan vi anbefale denne artikkelen om Baderomstrender for 2023.

Når du vet hva du trenger, hva du ønsker og hva du har råd til, kan du invitere en rørlegger hjem på befaring. Rørleggeren kan si en hel del om hvor mye på ønskelisten din det er realistisk å få til innenfor det budsjettet du har. I mange tilfeller kan rørleggeren foreslå alternative løsninger til ønsker som i utgangspunktet er for dyre, og tipse deg om muligheter du kanskje ikke visste om. Det lønner seg ofte å bruke rørleggeren som konsulent! 

Anbefalte artikler:

Tegning av bad

4. Hvor stort bør badet være

Arealet du har til rådighet på badet vil være avgjørende for hvilke løsninger du kan velge.

Skal du bygge helt nytt bad og det er mulig å utvide rommet med noen ekstra kvadratmeter, bør du vurdere å gjøre dette. For når alt utstyr er på plass, kan det fort bli trangere på badet enn du kanskje hadde sett for deg. Men når det er sagt, det er mye du kan gjøre på et lite bad for å skape god romfølelse.

Ta gjerne en titt på artiklene vi har skrevet om dette: 

Kanskje du har lyst til å prøve tegneprogrammet vårt også? Sjekk det ut her.

Baby i vask på badet med tannbørste i hånda

5. Hvor mye koster det å pusse opp et bad?

Det kommer selvfølgelig helt an på hvor omfattende oppussingsprosjektet er og forholdene som ligger til grunn. Et bad som ligger i tredjeetasje, hvor alt av rørarbeid må endres eller gjøres på nytt blir naturligvis dyrere enn det er å bytte fliser og baderomsinnredning på et lite bad i førsteetasje, spesielt dersom det ligger åpne rør i kjelleren.

Grunnarbeidet er det dyreste, men det finnes en rekke måter å spare inn på utgiftene under oppussingen. Ønsker du for eksempel en regndusj er det billigere å velge en løsning hvor rørene står på utsiden av veggen enn en type hvor det er integrert. Det vil også gjøre det enklere å bytte ut eller fikse eventuelle feil i fremtiden.

Er du av typen som er opptatt av god lyd og teknologiske duppeditter på badet, vil det selvfølgelig kjennes mer på lommeboka enn om du klarer deg med lyden fra mobilen og et standard toalett istedet for en luksusutgave av et dusjtoalett med spylefunksjon og oppvarmet sete. 

Bor du i et leilighetskompleks vil det være lurt å velge løsninger som går minst mulig utover andre leiligheter, da dette gjør arbeidet mer omfattende og rørleggeren blir avhengig av å gjøre arbeid på badet til naboen også. Det er også en vesentlig prisforskjell mellom det å bygge bad i et nybygg, og det å gjennomføre en totalrenovering.

Les også: Veien til nytt  bad: Slik kan du virkeliggjøre drømmen

Grovt sett kan et bad koste alt fra 100.000 til en million, men for de aller fleste vil prisen lande på mellom 3- og 400.000. Er du usikker på om oppussingsplanene dine passer til budsjettet ditt kan du invitere en rørlegger på befaring. Da vil du også få tips om tiltak som gjør jobben billigere. Du finner din nærmeste VB-rørlegger her.Last ned gratis e-bok: Slik planlegger du nytt bad!

Lima

6. Slik holder du kostnadene ved oppussing nede

God planlegging

Dobbeltarbeid og dårlig planlegging er en helt unødvendig kostnadsdriver. Det vil ofte lønne seg å gå noen ekstra runder ved planleggingsbordet enn å tyvstarte arbeidet. God planlegging sørger også for at jobben blir ferdig fortest mulig. På badet er det som nevnt rørleggeren som bør ha prosjektlederhatten, også dersom snekker og elektriker skal inn i bildet. Man kommer rett og slett ikke unna røropplegget på et bad, så dette er de andre nødt til å forholde seg til.

Ikke løp fra rørleggeren

Det er greit at du ønsker å gjøre noe av arbeidet selv, men sørg for å avtale dette med rørleggeren før dere setter i gang. Dersom du begynner å gjøre rørleggerens oppgaver kan ikke lenger de stå ansvarlig for arbeidet. De blir nødt til å underskrive en ansvarsfraskrivelse som får konsekvenser ved salg av boligen og dersom det skulle oppstå lekkasjer eller andre feil. Dette til tross for at du i utgangspunktet har gjort alt arbeidet riktig. Så lenge du er ufaglært kommer ikke forsikringsselskapet til å bry seg. Langsiktig lønner det seg derfor å ikke løpe fra rørleggeren, men gjøre arbeidet slik det ble avtalt.

Anbefalte artikler:

VB_Brændes-Rør_håndkleoppheng

Behold eksisterende planløsning

Det er som nevnt grunnarbeidet som koster mest penger ved oppussing av bad, og du kan spare mye penger på å tenke litt taktisk. Ved å beholde eksisterende plassering av toalett, dusj og vask, slipper du å gjøre endringer i røropplegget. Dette er spesielt viktig dersom bad, vaskerom og kjøkken er lagt opp ved siden av hverandre. Da er det nemlig satt av plass i vegger, gulv og tak til rørføringer og installasjoner.

Gjør en skriftlig avtale ved ekstraarbeid

Det er ikke uvanlig at det oppstår tilleggsarbeid, spesielt når det er snakk om å gjøre endringer ved et eksisterende bad. Fukt og råte kan bli oppdaget etter rivningen har startet for eksempel. Da er det viktig å gjøre en skriftlig avtale om gjennomføring av tilleggsarbeid. Det bør foreligge en beskrivelse av det som skal gjennomføres, pris og en estimering av hvor mye tid dette krever.

Kjøp fliser og annen baderomsinnredning på tilbud

Det er klart vi ønsker kvalitet fra A til Å på badet, men kvalitet kommer i mange forskjellige prisklasser. Dersom badet er godt planlagt er det ingenting veien med å gå til innkjøp av interiør før prosjektet har kommet så langt. De fleste leverandører har jevnlig tilbud og mange tilbyr pakkepriser dersom man handler alt hos dem. Rørleggeren kan også fikse rabatter på utstyr. Det skader i hvert fall ikke å spørre. Faktisk så bør du spørre før du kjøper noe. Det er nemlig ikke alt utstyr en rørlegger kan, eller vil montere. Det kan du lese om i denne artikkelen: Kan rørleggeren nekte å montere utstyr jeg har kjøpt selv?

Kanskje kan du også finne noe av utstyret du trenger brukt. Det er mange som kvitter seg med baderomsinteriør som er helt utmerket!

Les også: Baderomsoppussing på budsjett

Finn din VB-rørlegger ›

Mann tar bilde av rør med mobilen

7. Nødvendig dokumentasjon ved oppussing av våtrom

Det å investere i en rehabilitering eller oppussing av badet bedrer ikke bare komfort for de som bruker rommet i det daglige, det øker også boligens verdi og kan gi bedre forsikringsvilkår. Ny avhendingslov har gjort det ekstra viktig å dokumentere arbeider. Men hvilken dokumentasjon er det viktig at du har på plass?

For det første bør du etterspørre at rørleggeren tar bilder av arbeidet underveis i prosessen. Det er spesielt viktig å få dokumentert arbeidet som er gjort inni veggen dersom det skulle oppstå en feil. I tillegg er det det lurt å ta bilder av følgende: 

  • Membran
  • Skjøter
  • Sluk
  • Varmekabler
  • Fordelerskap
  • Koblinger
  • Montering av møbler

Rørleggeren skal også overrekke deg en DDV-instruks som tar for seg drift, vedlikehold og service av baderommet ditt. Instruksen vil dokumentere hvilket utstyr som ble brukt, være en bruksanvisning for riktig drift og gi oversikt over vedlikeholdstiltak du bør gjennomføre.

I tillegg kan det være lurt å be rørleggeren gjennomføre en Vannsjekk. Da vil alle rom med vann og avløp bli sjekket og du vil få en tilstandsrapport med beskrivelse av eventuelle tiltak du bør gjennomføre for å sikre deg mot lekkasje.

Flesteparten av rørleggerne i VB benytter kvalitetssikringsverktøyet Dextro (tidligere VB Smart) hvor de dokumenterer alt de gjør, både med bilder og rapporter.

Les mer: Dokumentasjon på bad: Faglig riktig, er det så viktig?

Oppbevaring av dokumentasjonen

Det hjelper lite at du en gang hadde all nødvendig dokumentasjon dersom du ikke klarer å finne dette den dagen du trenger det. Heldigvis har digitaliseringen kommet oss til nytte. Det finnes nå et digitalt servicehefte for alle boliger i Norge, hvor håndverkere og privatpersoner kan lagre all relevant informasjon. Boligmappa heter dette og er gratis for forbrukere. Det er likevel verdt å merke seg at kun seriøse aktører har mulighet til å bli sertifisert og lagre dokumentasjon på Boligmappa. Derfor er det et kvalitetstegn om rørleggeren du velger har mulighet til å gjøre dette.

Kvinne holder to bøtter for å fange vann fra taket

8. Hvor lang levetid har et bad?

Vi nordmenn er trendorienterte og glad i å pusse opp, så svært mange baderomsløsninger totalrenoveres oftere enn det som er strengt tatt nødvendig. Men vel så ofte må badet pensjoneres tidlig på grunn av ugunstige løsninger, manglende vedlikehold eller dårlig håndverk. Oppstår det for eksempel en vannlekkasje, sprekker i fliser eller fuger, eller er det mangelfull ventilasjon i rommet gir det vesentlig konsekvenser for badets levetid.

Dersom badet bygges etter forskriftene og blir tilstrekkelig vedlikeholdt, vil normert levetid ligge på mellom 30 og 40 år. Men det er verdt å merke seg at meglere opererer med en mye lavere levetid (mellom 10 og 15 år). Da er det gjerne det estetiske og ønsket om å bruke nye teknologiske løsninger som inspirerer til oppussing. Det er derfor viktig å merke seg forskjellen på den tekniske levetiden på badet og den estetiske. Dersom du er svært trendfokusert vil sannsynligvis badet ditt renoveres tidligere enn et bad med klassisk preg. Dessuten har de ulike komponentene på badet noe forskjellig levetid.

Sintef Byggforsk mener du kan forvente følgende:

  • Vannklosett (gulvmonterte) - 50 år
  • Servant - 50 år
  • Badekar - 50 år
  • Blandebatteri til servant - 15 år
  • Badearmatur - 15 år
  • Dusjkabinett - 20 år
  • Plastsluk - 50 år
  • Varmtvannsbereder i rustfritt stål - 20 år
  • Vannmåler - 25 år
VB_vasker-du-badet-ditt-feil_foto_shutterstock_15699133

9. Riktig vedlikehold av badet ditt

Nå som vi har fastslått viktigheten av å vedlikeholde badet, er det greit å ta en gjennomgang på hvordan dette gjøres.

Vask ofte

Skitt og smuss kan gå utover levetiden til badet ditt. Du bør derfor styre unna skippertaksmetoden og heller opprettholde en fast vaskedag i uken. Dersom du ser at det legger seg en hinne på dusjveggene eller det oppstår misfarging i bunnen av karet på dusjkabinettet, er det godt mulig rengjøringsmetodene dine ikke holder mål.

Ved jevnlig vask av badet vil du også enklere oppdage sprekker og skader i fliser og fuger. Sørg for å tette dette med en gang slik at badet ikke får fuktskader.

Anbefalte artikler:

Bruk gode rengjøringsmidler

Mange tenker på grønnsåpe som det ultimate rengjøringsmidlet for de spesielt skitne områdene, det dufter jo så godt når man bruker det. Men grønnsåpe etterlater seg også et fettlag som kan bli grobunn for sopp. Eddik er heller ingen god løsning da dette fort gir misfarging på fliser og fuger. Vær også forsiktig med skuringen ved vask av fliser da dette kan resultere i riper.

Det beste er å bruke et mildt vaskemiddel og en myk klut.

Ikke glem sluket

Mye vann, skitt, såpe og hår kan tette ethvert sluk. Derfor er det viktig å rense det jevnlig, men ofte gjøres ikke dette før det er så godt som tett. Og det skjer gjerne på spesielt travle morgener eller ved andre ubeleilige tidspunkt. Noen ganger må en rørlegger ordne opp, og det er sure penger det!

Gjør det heller enklere for deg og familien og ta sluket når det skal storrengjøres hjemme. Sluket bør renses 3 til 4 ganger i året. Et godt tips er å sette det opp i kalenderen.

Les også: Hvordan og hvorfor du bør rense sluket

Vannlåsen må også renses og etterstrammes

Vannlåsen under vasken må på samme måte som sluket renses og i tillegg etterstrammes slik at det ikke blir tett eller oppstår lekkasjer. Sjekk dette samtidig som du tar sluket!

Så-mye-plass-krever-et-bad_topp_1280x545

10. Huskeliste for oppussing av bad

Synes du det er mye å huske på? Nedenfor har vi oppsummert det viktigste du bør tenke på ved oppussing eller bygging av bad.

Teksten kan du laste ned samlet som en pdf-fil du kan benytte som huskeliste:

1. Planlegging

  • Tenk nøye igjennom hvordan du vil ha det. Samle ideer og kartlegg behov.
  • Tenk praktisk ut ifra hvem som skal bruke badet, hvor mange og hvor god plass du har.
  • Tenk fremover. Badet skal vare lenge og det kommer stadig nyheter innen baderomsløsninger. Dusjtoalett, berøringsfrie kraner og lydanlegg på badet er med i fremtidens bad.
  • Forstå mulighetene og begrensningene som finnes i boligen din.
  • Avklar budsjett – hvor mye kan du bruke?

2. Leverandørvalg og avtale

  • Bruk godkjente fagpersoner til å gjennomføre baderomsprosjektet.
  • Velg et seriøst rørleggerfirma som totalentreprenør. De kan gjennomføre prosjektet fra A til Å, og ta seg av all koordinering mellom de ulike faggruppene.
  • Lag en grundig arbeidsliste.
  • Inviter rørleggeren på befaring.
  • Be om skriftlig tilbud og skriv alltid kontrakt.

3. Gjennomføring

  • Avtal tilleggsarbeider skriftlig.
  • Få spesifisert pris, tidsbruk og materialer.
  • Hold jevnlig kontakt med prosjektansvarlig underveis.

4. Ferdigstilling og bruk

  • Husk dokumentasjon.
  • Avslutt oppdraget formelt.
  • Merk deg hvor hovedstoppekranen er.
  • Har du fått installert et «rør-i-rør-system» må du lese dokumentasjonen slik at du vet hvordan du kan se om det oppstår en feil som utløser lekkasje.
  • Sjekk dokumentasjonen for hvordan du etterstrammer muttere til vannlås.
  • Ha gode rengjøringsrutiner for det nye badet.
Finn din VB-rørlegger ›Last ned huskeliste i PDF-format Dette må du tenke på når  du skal pusse opp badet