hero-2

Alt du bør vite om vannbåren varme

Har du spørsmål om vannbåren varme? Da har du kommet til rett sted! Vi i VB er eksperter på varmeløsninger med luft, vann, jord og sol som energikilder. Uansett om du skal ha en ny løsning eller trenger å reparere et eksisterende varmeanlegg, kan vi tilby hjelp og gode råd. På denne siden har vi samlet vanlige spørsmål og svar. Finner du ikke svaret på det du lurer på her kan du gjerne kontakte oss, så finner vi ut av det sammen.

Hva er vannbåren varme?

Et vannbårent varmesystem sender oppvarmet vann rundt i boligen via rør i gulv, radiatorer eller viftekonvektorer. Varmesystemet er fleksibelt og kan driftes av ulike fornybare varmekilder som bergvarme, sjø-, luft-, sol- eller jordvarme, bio-olje, fjernvarme, pellets, ved eller lignende. Veldig ofte er systemet knyttet til en varmepumpe som utnytter energikilden, og som omdanner energien til enten varme eller kulde. Vanligvis leverer en varmepumpe mellom 2 og 5 kWh mer varmeenergi for hver kWh energi (elektrisitet) som blir tilført. 

VB_Jostein Larsen_Vannbåren varme_IMG_20190821_192558-1

Finn din VB-rørlegger ›

Vannbåren eller elektrisk varme?

Prisen på strøm har variert veldig de siste årene. Elektrisk gulvvarme er derfor mindre attraktivt enn det var før. En vannbåren løsning er mer fleksibel, da den kan kobles på flere energikilder, som for eksempel berg- og solvarme.

Er du usikker på hva som lønner seg i ditt tilfelle, kan det være lurt å begynne med å se fordeler og ulemper med vannbåren og elektrisk oppvarming opp mot hverandre. Her er noen av dem: 

Fordeler og ulemper med vannbåren varme

Fordeler:

  • Behagelig og effektiv oppvarming
  • Jevn varmefordeling
  • Innetemperaturen kan holdes 2-3 grader under det som må til for å få tilsvarende varmeeffekt med elektriske panelovner eller radiatorer
  • Fleksibel varmeløsning
  • Lavt strømforbruk og dermed lavere driftskostnader over tid
  • Kvalifiserer for økonomisk støtte fra Enova

Ulemper:

  • Kostbar investering
  • Gamle system har treg temperaturregulering (med nye løsninger er ikke det lenger et problem)
  • Bør ha årlig service/vedlikehold

Fordeler og ulemper med elektrisk varme

Fordeler:

  • Effektiv oppvarming
  • Lave vedlikeholdskostnader
  • Rimeligere investering
  • Enklere installasjon (ikke når det gjelder gulvvarme)

Ulemper:

Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

Hva må en tenke på når en skal ha vannbåren varme?

Begynn med å kartlegge boligens varmebehov. Det innebærer å få oversikt over disse faktorene:

shutterstock_675333586 [Converted]
  • Størrelse og standard på boligen
  • Hvor i landet boligen ligger
  • Antall personer i boligen
  • Varmtvannsbehov (dusj eller badekar, for eksempel)
  • Framtidsplaner (familieforøkning, faser i livet, ombygging, mm.)
  • Endring av gulv/tilgang til gulv fra kjeller

I tillegg spiller selvfølgelig budsjett en viktig rolle. Du kan lese mer om ovennevnte faktorer i artiklene Slik velger du riktig varmepumpe og Å velge rett varmepumpe på hytta.

Hvor lang levetid har et vannbårent varmesystem?

Levetiden på vannbårne varmesystem varierer, men generelt kan vi si at rørsystem og radiator har en forventet levetid på 30-50 år. Når det gjelder varmepumper, anslås en levetid på pluss/minus 20 år, (10 på luft-vann og rundt 20 på væske-vann) Dette avhenger av type pumpe.

VB_Jostein Larsen_IMG_20190901_160809

Hvor kan vannbåren varme brukes?

Vannbåren varme passer både i leiligheter, eldre hus – og på hytter. Veldig ofte kan nye løsninger kobles på eksisterende. Les mer i artikkelen Kan jeg få vannbåren varme i min bolig?

Varmepumper og vannbåren varme – hvilken varmekilde bør du velge?

Et vannbårent varmeanlegg driftes ofte av en varmepumpe som kan benytte forskjellige varme- eller energikilder. Her er de vanligste:

Væske-vann varmepumpe

Varmepumpen henter energien fra fjell, jord eller sjø gjennom en kollektorslange og avgir varme inne til både oppvarming og tappevann via et vannbårent system.

Luft-vann varmepumpe

Utnytter energien fra uteluften og avgir varme både til vannbårent varmesystem og tappevann. En god løsning når jord, fjell og sjø ikke kan benyttes som energikilde.

Luft-luft varmepumpe

Henter energi fra luften ute og sprer varm luft inne. Mest effektiv i boliger med åpne løsninger slik at varmen skal spres best mulig. Kan også brukes til kjøling.

Avtrekksvarmepumpe

Gjenvinner energi fra den brukte luften i boligen. Her får du balansert ventilasjon og varmtvann på kjøpet. Passer i nyere leiligheter og mindre boliger.

Alternative varmekilder

Vannbåren varme må ikke varmes opp med en varmepumpe, og det er akkurat det som gjør det så fleksibelt. Mens elektriske varmekabler utelukkende baserer seg på strøm, kan et vannbårent varmeanlegg driftes av flere alternative – og miljøvennlige – varmekilder. Nedenfor har vi listet opp de vanligste.

dawid-sobolewski-271380Solvarme

Solvarme kan bli den viktigste fornybare energikilden vår i framtiden. Varmen fra sola kan utnyttes både gjennom solfangere og solceller, som henholdsvis samler inn varme og produserer strøm. Panelene kan installeres på tak og vegger. Kombinerer du dette med en varmepumpe og vannbåren varme, er du godt sikret for framtiden!

Anbefalt videre lesning:

shutterstock_320930321Pellets og ved

Velger du pellets eller ved som varmekilde, kan du for eksempel spre varmen via en vedovn (bio-ovn) med vannkappe, eller en bio-kjel. I motsetning til en vanlig vedovn som varmer opp rommet den står i, kan en ovn med vannkappe i tillegg til å sørge for varmt tappevann, varme opp hele boligen gjennom et vannbårent system. Kosen som en peisovn byr på, får du på kjøpet.

Bio-kjeler er et likestilt alternativ. Disse alternativene egner seg for deg som har godt med plass til å lagre ved og pellets. Du kan lese mer om fordeler og ulemper, investeringer og muligheter for økonomisk støtte på enova.no.

shutterstock_517408555Bioolje

Fossile fyringsoljer har vært forbudt en stund, og de fleste har nok kvittet seg med varmeanlegg som benyttet parafin eller fossil olje. Har du fortsatt et varmeanlegg som har benyttet denne typen olje, kan du bruke bioolje i disse. Bioolje er olje som er basert på biologisk råstoff. Er det ikke allerede gjort må oljetanken renses før du kan bruke den med bioolje. Det kan godt tenkes at selve varmeanlegget – inkludert brenneren – trenger noen tilpasninger også. Er dette et alternativ for deg, bør du begynne med å kontakte en fyringstekniker for å vurdere anlegget.

Gass

Boliggass, eller propan, kan installeres i alle typer boliger, og egner seg også for ettermontering i eksisterende bygg. Mens gasspeiser byr på oppvarming av rom med kosefaktor i tillegg, leverer gassfyrte kjeler varme både til radiatorsystem, vannbåren gulvvarm og varmtvann. Med dette alternativet trenger du ikke bekymre deg for strømbrudd.

Varme GettyImages-667848786Elkjel

En elkjel, eller elektrokjele, egner seg først og fremst når energibehovet er lite. De kan brukes på et vannbårent varmesystem, og i kombinasjon med en varmepumpe for større effekt.

Dobbeltmantlet varmtvannsbereder

En dobbeltmantlet varmtvannsbereder er en kombibereder som produserer varme både til tappevann og boligoppvarming. Den trenger i utgangspunktet strøm for å virke, men kan kombineres med solvarme og/eller varmepumpe.

FjernvarmeFjernvarme

Stadig flere byer og tettsteder tilbyr fjernvarme som oppvarmingskilde. Varmen er ikke så fjern som ordet tilsier, det er snarere kortreist varme fra et nærliggende forbrenningsanlegg. I praksis er et fjernvarmeanlegg et stort sentralvarmeanlegg som forsyner en bydel, flere bygg eller boliger med energi til oppvarming og varmt tappevann gjennom et vannbasert system.

En kommune kan i henhold til Plan- og bygningsloven, pålegge husstander tilknytningsplikt. Hvis boligen din får sin varmeforsyning fra et slikt anlegg, gir varmeløsningen seg selv. Den blir effektiv, miljøvennlig, rimeligere enn tradisjonell oppvarming – og kortreist!

1

Hva er den beste måten å fordele varmen på i din bolig?

En varmeavgiver fordeler varmen fra energikilden ut i boligen din. Det finnes flere forskjellige måter å fordele varmen på:

Gulvvarme

Vannbåren gulvvarme passer i alle rom hvor du ønsker en jevn og god varme. Typiske rom som ofte har gulvvarme er bad, gang og kjellere som brukes som oppholdsrom.

Radiatorer

Radiatorer egner seg godt til soverom og rom med store vindusflater eller trekkfulle vinduer. Radiatorer er enklere å installere enn gulvvarme og passer de fleste steder. Sammen med viftekonvektorer gir de en utmerket varmeløsning som ikke medfører store endringer.

Viftekonvektorer

Viftekonvektorer er radiatorer med vifter som blåser ut varm luft. De er effektive og virker på lave temperaturer – og er derfor perfekte for varmepumpedrift i kombinasjon med et radiatoranlegg. Bruker du soverommet som oppholdsrom kan en viftekonvektor være smart. På grunn av lavt vanninnhold gir de raskere oppvarming enn vanlige radiatorer. Viftekonvektorer tar også mindre plass enn de tradisjonelle radiatorene.

Anbefalt lesning:

En vanlig løsning er å velge gulvvarme i første etasje, og eventuelle baderom i andre etasje, og å gå for radiator- og konvektorløsninger i øvrige rom.

Hvordan går jeg fram når jeg skal ha vannbåren varme?

Begynn med å kontakte en rørlegger som kan varme. Sammen med deg vil hen kartlegge nå-situasjonen i boligen din, ta hensyn til ønsker, behov og ulike forutsetninger. En vannbåren varmeløsning er en betydelig investering. Derfor er det viktig å bruke tid på denne fasen, slik at løsningen blir optimal for deg og boligen din.

Vi i VB kan ordne alt for deg, fra rådgivning, prosjektering og eventuell byggemelding, til installasjon og godkjenning. Har du lyst å gjøre noe selv, er det lurt å avtale med rørleggeren hva du skal utføre av oppgaver. 

I videoen nedenfor kan du se hvordan rørlegger Jostein Larsen gjorde det da han skulle legge vannbåren gulvvarme i boligen sin.

Jostein har god erfaring med gulvvarmeprodukter fra Roth i jobbsammenheng og valgte dette privat også:

 

Finn din VB-rørlegger ›

 

Hva koster vannbåren varme?

Et vannbårent gulvvarmeanlegg må tilpasses hver enkelt bolig, men skal du ha et gulvvarmeanlegg med en luft-vann varmepumpe må du regne med en investering fra kr fra 150 000,- og oppover. Et borehull for en bergvarmepumpe (væske-vann), koster vanligvis mellom kr 40-60 000,-. Ta kontakt med en av våre rørleggere for å få en pris tilpasset deg og boligen din. 

I denne e-boken finner du også nærmere informasjon om hva installasjon av forskjellige varmeløsninger koster: Alternative varmekilder Forside Miljøvennlig


Fordele investeringen over tid?

Synes du en slik investering blir litt vel stor akkurat nå, finnes det heldigvis løsninger som gjør at du ikke trenger å gjøre alt på en gang. Et rimelig og godt alternativ er for eksempel en elektrisk varmesentral (elkjel) som du senere kan koble til en luft-vann varmepumpe.   

Last gjerne ned e-boken vår om miljøvennlige måter å varme opp boligen på for å lære mer om hvilke alternativ som finnes.

I tillegg anbefaler vi denne artikkelen: Har du ikke råd til varmepumpe nå kan du likevel legge til rette for det

Roth, som er en av våre samarbeidspartnere på vannbårne gulvvarmesystem, har laget en kalkulator som enkelt regner ut hva en varmeløsning vil koste for deg og hva slags utstyr du trenger. Du finner kalkulatoren ved å klikke på bildet nedenfor. Du kan selvfølgelig kontakte din nærmeste VB-rørlegger for å få en pris også!

Roth_quickcalk_gulvvarmekalkulator

Finn din VB-rørlegger ›

Hva kan jeg få i støtte til vannbåren varme og andre miljøvennlige varmeløsninger?

Hvis du velger en miljøvennlig varmeløsning trenger du ikke ta hele regningen selv. Enova støtter en rekke forskjellige tiltak. Klikk deg inn på enova.no for å finne informasjon om økonomisk støtte. Her finner du også generelle prisantydninger på de forskjellige løsninger.

VB_Service-og-vedlikehold-av-varmepumpe_NRF8416434_2

Service og vedlikehold på varmepumpe og vannbårent varmeanlegg

For å sikre optimal drift slik at du kan nyte godt av varmeløsningen din i mange år, anbefaler vi i VB en årlig service med grundig sjekk av både pumpe og varmeanlegg. For varmepumpas del innebærer en service blant annet:

  • Kontroll av alarmlogg og eventuelle feilkoder
  • Kontroll av temperaturfølere
  • Kalibrering av ekspansjonskar
  • Lekkasjekontroll/visuell sjekk
  • Rengjøring og rens av filtre
  • Etterfylling av eventuell frostvæske
  • Test av effekt og ytelser

Les også: Vedlikehold og service på varmepumper: Hva må gjøres – og hvor ofte?

Når det gjelder selve varmeanlegget, bør det også få en årlig kontroll. Hva en slik kontroll bør omfatte, har vi listet opp i artikkelen Hvor ofte bør jeg ha service på det vannbårne varmeanlegget i boligen min?  Kontakt meg om serviceavtale

Forutsetninger for et velfungerende vannbårent gulvvarmesystem

Følgende forutsetninger må være på plass for at gulvvarmesystemet ditt skal fungere tilfredsstillende:

  • Vanntemperaturen inne i gulvvarmerørene må være mellom 30 - 45°c.
  • Gulvvarmeanlegget må være dimensjonert for huset ditt.
  • Gulvvarmeanlegget må være gjennomspylt og utluftet. 
  • Rørfordeleren må være innregulert.
  • Gulvvarmestyringen må være korrekt montert.
  • Varmekilden (f.eks varmepumpe, bereder, fyrkjele eller fjernvarme) må kunne levere nok varme.

Punktene er hentet fra drifts- og vedlikeholdsinstruks for Roth gulvvarmeanlegg.

Styringssystemer for vannbåren varme og radiatorer

Enten du velger vannbåren gulvvarme eller radiatorløsning, finnes det systemer gir deg mulighet til å regulere temperaturen  enten i i hvert enkelt rom eller i større soner.

Løsningene er fleksible og det finnes mange alternativer, uansett om du skal rehabilitere eksisterende varmeanlegg eller installere nytt. Du kan også bygge ut systemet etter hvert med styring av lys, ventilasjon, persienner etc., til du har et fullverdig Smarthus.

Se styringssystemer for varmesystemer her »

Styring av romtemperaturen er et enkelt og rimelig tiltak for å spare energi i boligen din. Med riktig styring kan du oppnå en energieffektivisering på rundt 10 til 15  prosent. Bare ved å senke temperaturen om natten med 3 - 4 grader, vil du kunne spare 5 prosent av ditt energiforbruk.

Referansesaker: Miljøvennlige varmeløsninger levert av VB

I VB har vi en rekke bedrifter som har prosjektert og installert forskjellige miljøvennlige varmeløsninger. Her kan du lese om noen av dem:

En varmeløsning for fremtiden? Gå for kvalitet

Å ta vare på miljøet og lage varige, gode løsninger for kundene våre er viktig for oss i VB. Derfor velger vi også samarbeidspartnere med omhu. Både produkter og service skal være av av høy kvalitet. 

Her er en oversikt over de leverandørene vi samarbeider med på varme- og energiløsninger:

ABK-qviller-logo

armaturjonsson-16-9
Bosch
CTC-logo
free-energy
Grundfos-800x450px
Hoiax-tilpasset
Oso-hotwater
Roth-varme
Upnor
Tece-400x225px

Ønsker du hjelp fra VB til å finne en god måte å varme opp boligen din på? Vi leverer miljøvennlige totalløsninger på boligoppvarming over hele landet. Finn din nærmeste VB-rørlegger her, eller begynn med å laste ned e-boken vår.

Vi ser fram til å hjelpe deg!

Miljøvennlige måter å varme opp boligen på

Tilbake til toppen ↑