Vi i VB liker å si at badet er husets viktigste rom, men må nok innrømme at kjøkkenet troner suverent på toppen for veldig mange. Det er husets hjerte rett og slett, med plass for både fest og hverdager. Samtidig er det et rom som krever litt investeringer. Derfor gjelder det å planlegge nøye for at rommet skal bli akkurat slik du ønsker. På denne siden har vi samlet nyttig informasjon du bør ta med deg når du skal planlegge nytt kjøkken – fra et rørleggerperspektiv!
Bygger du ny bolig trenger du sannsynligvis ikke å tenke på dette når du skal planlegge nytt kjøkken. Skal du derimot pusse opp eller rehabilitere en eldre bolig, bør du benytte anledningen til å få sjekket rørenes tilstand og skifte ut rør om nødvendig. Med eksisterende rør bør du også sjekke hvilke muligheter du har for å få flyttet rørene hvis du for eksempel ønsker å ha oppvaskkummen på et annet sted, eller bygge kjøkkenet i et annet rom.
Stadig flere vannskader oppstår på kjøkkenet. Kjøleskap med isbitmaskiner, vannkokere, vanntilkoblede kaffemaskiner, vaskemaskiner og varmtvannsberedere er kilder til de fleste av skadene, med sistnevnte på klar førsteplass. Åpne kjøkkenløsninger gjør ofte skadene mer omfattende fordi større gulvflater blir berørt.
Skal du bygge nytt kjøkken eller rehabilitere, kan det være smart å vurdere å installere sluk i våtromsonen for å unngå vannskader. Ellers gjelder følgende råd:
I tillegg til å installere lekkasjestoppere, tilbyr vi i VB Vannsjekken. Tjenesten innebærer kontroll av blandebatterier, rør, sluk, vannlåser, vaskemaskinkoblinger, varmtvannsbereder m.m. og gir deg en oversiktlig tilstandsrapport. Det er en god forsikring mot vannskader!
Her finner du de viktigste lovene du som forbruker bør kjenne til når det gjelder kjøkken og installasjon av utstyr:
Både dagens og fremtidens kjøkken må tilfredsstille krav og forskrifter. Byggforskriften TEK17 har klare føringer når det gjelder lekkasjesikring og mulighet til å skifte ut rør og produkter.
Benytter du håndverkere på kjøkkenet ditt, omfattes det av loven om håndverkertjenester for forbrukere. Den gjelder for avtaler og oppdrag om
Denne loven regulerer kjøp der selger er næringsdrivende og kjøper ikke er det. Når det gjelder kjøkken gjelder lov om forbrukerkjøp både for selve kjøkkenet og for alle produkter du kjøper til kjøkkenet, så sant du ikke kjøper det fra en annen privatperson. Klageretten inntrer ved for sen leveranse eller hvis det er feil ved produktet. Loven gir deg også rett til å reklamere hvis produktet du har kjøpt ikke fungerer som forventet. Reklamasjonsretten gjelder enten i inntil to år eller inntil fem år, avhengig av om produktet er ment å vare vesentlig lenger ved vanlig bruk.
Som du sikkert vet, er det vanskelig å spå fremtiden. Likevel er det trender som er ganske klare når vi snakker om fremtidige kjøkken. De fleste innretningene vil være smarte, med teknologi som gjør at kjøleskapet kan fortelle deg hva du bør kjøpe inn av basisvarer, og koketoppen kan instruere deg om hvordan du skal lage en spesiell rett. Oppvaskmaskinen bestemmer selv program utfra hva du har valgt til middag. Her kan listen bli lang…
Gjør du om eksisterende kjøkken, bør du vite hva som befinner seg bak veggene før du setter i gang. Er det for eksempel betong bak benkeplaten, kan det være vanskelig å frese inn spor til vannledningen.
Ser du for deg flere tekniske finesser og kanskje vanntilkoblet utstyr som kaffemaskin på det nye kjøkkenet ditt, gjør du lurt i å rigge rommet med tilstrekkelige strømuttak og et praktisk røropplegg slik at du slipper enda en renovering. Vær obs på at det alltid må være fall på avløpsrør når du tenker ut planløsningen. Rør kan for eksempel legges i sokkelen, men da kan du ikke plassere oppvaskmaskin oppå.
Vårt beste råd er: Inviter rørleggeren på befaring!
Det er lett å tenke på dagens behov når en planlegger. Vær smart og forsøk å se inn fremtiden. Vil ditt liv og bruk av kjøkkenet se annerledes ut om noen år? Ta høyde for endringer du ser som mulige og forsøk å tenke langsiktig.
Stedet du tilbereder mat bør ha kort avstand til kokeplater, oppvaskkum og avfallsbeholder. Samtidig bør kjøleskapet heller ikke være langt unna. Du har kanskje hørt begrepet «arbeidstrekanten»? Metoden, eller tanken, tar utgangspunkt i tre linjer som knytter sammen de tre viktigste arbeidssonene på kjøkkenet; kjøleskap, oppvaskbenk og komfyr. Ved å plassere disse gjennomtenkt i forhold til hverandre, blir matlagingen mest mulig effektiv. Dette kan en kjøkkenplanlegger fortelle deg mer om.
Du finner flere tips i guiden vår: Rørleggerens beste råd til deg som skal planlegge nytt kjøkken
Skal du ha nytt kjøkken er det viktig med nøyaktige mål. Og å dobbeltsjekke målene. Det lureste er å få en annen til å kontrollmåle for deg. Relevante mål er:
Det finnes mange stilige løsninger på markedet, og det er lett å la seg friste av lekre bilder. Men husk at kjøkkenet også skal være funksjonelt. Estetikk er selvfølgelig viktig, men dersom det går på bekostning av bruk, rengjøring eller sikkerhet, er det kanskje ikke verdt det? Mange av dagens produkter tilfredsstiller heldigvis flere krav samtidig, men vær kritisk når du velger likevel. Still spørsmål. Først og fremst vil du kanskje ha et kjøkken som er enkelt å holde rent og som er trygt for eventuelle småbarn?
Å ha en stor vask er gjerne mer brukervennlig enn å ha en middels og en liten vask – i hvert fall når det gjelder å vaske store ting. Velger du en kum som er minst 52 centimeter bred, slipper du problemet med å streve med stekebrett og store gryter under oppvasken. Når du velger oppvaskkum bør du også se det i sammenheng med kjøkkenbatteri, eller kjøkkenkran. Passer de godt sammen, vil du oppdage at rengjøringsjobben blir enklere.
Når du skal velge kjøkkenbatteri, eller kran, er det flere hensyn du må ta. Først og fremst går det på den praktiske bruken. Tenk på hva du skal bruke krana til. Er det her du kommer til å fylle vaskebøtta bør den være høy nok til at bøtta kommer under – uten at du må holde bøtta på skjeve. Vil du ha en vask med rette kanter i bunnen, er det lurt å velge kran med uttrekkbar tut for å lette rengjøringen. Kanskje vil du at krana skal matche håndtakene du har på innredningen? Rørleggeren kan gi deg råd. Sjekk gjerne ut utvalget av kraner på vb.no.
Les også: Vis meg kjøkkenkranen din og jeg skal fortelle deg hvem du er!
De færreste av VB-rørleggerne er kjøkkenplanleggere, men de aller fleste har god kunnskap når det gjelder rør og vanntilkoblet utstyr på kjøkkenet og de vet hva som skal til for at du skal få et sikkert, brukervennlig og bærekraftig kjøkken tilpasset fremtiden. Du gjør derfor lurt i å ta med rørleggeren på råd tidlig i planleggingen!
Begynn gjerne med å laste ned kjøkkenguiden vår gratis her. Vi anbefaler også en kikk på vb.no for produktsortiment og mye god informasjon om oppussing av kjøkken.