Tilrettelegging av bad

Tilrettelagte bad for eldre

En stor andel av dagens boliger er ikke tilpasset den kommende eldrebølgen. Blant mennesker over 65 år skjer 6 av 10 ulykker i hjemmet eller umiddelbar nærhet. For mange er badet det rommet i boligen hvor ulykker oftest inntreffer. Det ønsker vi i VB å gjøre noe med. På denne siden finner du relevant informasjon for å kunne legge til rette for et trygt, godt og langt liv på badet!

PLUSprivateantracite

Baderomsutstyr tilpasset eldre


I dag finnes det en rekke hjelpemidler for bad, fra enkle støttehåndtak til forhøyede toalett med spyl- og tørkfunksjon og servanter som kan heves og senkes. Det er viktig å ta utgangspunkt i behov, samtidig som det tas hensyn til sikkerhet og hygiene. Utstyret som først og fremst krever tilrettelegging eller endring er toalett, servant og dusj.

For mange er design også viktig. Og det er jo ingen grunn til at et bad ikke skal se fint ut, selv om det har tilpasset utstyr!

Last ned e-bok - Bo lenger hjemme med tilpasset bad

Hva slags utstyr trengs på tilrettelagte bad?

Pressalit toalett med elektriske støtter

Toalett

Et hevet toalett med ekstra sittehøyde gjør det lettere å komme seg av og på toalettet, både med og uten hjelpemidler. Toaletter med spyl- og tørk funksjoner, eller elektrisk heis reduserer også behovet for eventuell assistanse.

Servant Matrix-Large

Servant

Høyderegulerbar servant eller servant med plass under løser problemet for dem som sliter med å komme til ved tradisjonelle servanter for enkle gjøremål som håndvask eller tannpuss.

Samo Alter todelte dusjvegger

Dusj

Det kan være lurt å droppe badekaret, og heller investere i dusjvegger eller dusjkabinett med lavt innsteg. Dusjvegger som er delt horisontalt gjør det enklere å hjelpe den som dusjer - uten å bli våt selv!

Rent, trygt og lekkert bad

Armstøtte til montering på toalett

Sikkerhet

Trygghet betyr mye for trivsel og det å kunne bo lenge i eget hjem. På badet kan det handle om enkle tiltak som sete i dusjen, støttehåndtak ved toalett, sklisikkert gulv og god belysning.

Matrix Curve 2 servant funksjonsutstyr

Hygiene

Med tanke på hygiene og enkel rengjøring er det lurt å velge produkter med glatte overflater. Det gjelder ikke minst toalett, toalettstøtter og baderomsvasker. Servanter med få hull og riller er enklere å rengjøre.

Pressalit Care Matrix Medium Basin

Design

Et tilpasset bad trenger ikke å se ut som et institusjonsbad fra svunnen tid. I dag finnes det et rikt utvalg av utstyr og mange muligheter som kan gjøre baderommet innbydende og delikat.

Tips

Det er ikke vanskelig å gjøre det lett å komme til på badet

 Her er noen enkle tips:

  • Fjern terskelen inn til badet
  • Utvid døråpningen inn til badet – Husbankens krav er minimum 86 cm bred
  • Bytt ut nåværende dør med skyvedør – i dag finnes det også skyvedører med motor som kan fjernstyres ved hjelp av en fjernkontroll
  • Ha baderomsdør som vender utover slik at hjelpende lettere kan komme inn hvis brukeren har falt på baderomsgulvet
  • Velg utstyr som kan brukes med rullestol, gåstol eller lignende

Ta med rørleggeren på råd ved tilrettelegging av bad

Eldre, pårørende, hjelpere, og samfunnet har alle noe å vinne på at vi tar i bruk hjelpemidler fremover og tilrettelegger bad slik at det blir mulig å leve lenger i eget hjem.
 
For å vinne kappløpet med eldrebølgen må vi starte nå. I samarbeid med Funksjonsutstyr bistår vi i VB gjerne med kompetanse, løsningsforslag og utstyr! 
 
Matrix Angle

Økonomisk støtte til baderomsutstyr og ombygging av bad

Hos NAV Hjelpemiddelsentral kan du låne hjelpemidler gratis. Det er også mulig å søke om lån og tilskudd fra Husbanken til finansiering av små eller store ombygginger og tilpasninger.

Finn din VB Rørlegger ›